Een orthomoleculair voedingspatroon: waar te beginnen?

 “Een orthomoleculair voedingspatroon”, waar te beginnen?

Allereerst wil ik middels deze allereerste blogpost laten weten: “Ik heb een community gecreëerd!”. Een super fijne community waar deze blogposts, maar ook nog zo veel meer te lezen en te ervaren is.

Denk bijvoorbeeld ook aan: kennisbites, discussion boards (waar ik als orthomoleculair therapeut jou antwoord zal geven op al jouw vragen), masterclasses, maar dus ook: blogposts! En een aantal van deze blogs, die lees je hier.

Voor de allereerste blogpost wil ik bij de basis beginnen. Namelijk: ‘Wat is orthomoleculaire therapie nu eigenlijk?’

Let’s start!!

Allereerst even terug naar de basis
Wat was orthomoleculaire voedingsleer nu ook alweer? Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire voedingsleer wordt er dan ook gestreefd naar de juiste ‘stofjes’ voor jouw systeem, die zonder schade gebruikt of opgenomen kunnen worden om uiteindelijk jouw gezondheid te optimaliseren. Er wordt dus minder gekeken naar alleen de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten & vetten), maar des te meer op moleculair niveau met alle vitaminen, mineralen, spoorelementen in acht genomen.

“Al die kleine stofjes en moleculen, het zijn er zo veel!
Ook ik voelde mij regelmatig “overwhelmed” als ik weer nieuwe leerstof tot mij kreeg.. Ik had het gevoel dat hoe meer kennis ik verzamelde, hoe gecompliceerder het werd en hoe moeilijker ik het vond het “allemaal goed te doen.” En dit is hem nu juist: “het allemaal goed willen doen” levert zo onwijs veel stress op. En als er één ding is dat slecht is voor het menselijk lichaam, dan is dat wel stress.

Wanneer jullie (via dit platform of elders) leren over orthomoleculaire voeding, kijk dan ook goed wat echt bij jou past of wat je graag zou willen veranderen. Of hetgeen jou zou kunnen helpen je lekkerder in je vel te voelen.

Even een voorbeeldje:
Voel je je moe en opgejaagd? Merk je dat je erg stressgevoelig bent? Moeilijk in slaap komt? En vertel ik vervolgens op het platform dat minder tot geen koffie en sowieso geen koffie na 14:00 erg voordelig kan werken om ons stresshormoon cortisol niet op te jagen?

Ga dan altijd eerst na of dit voor jou van toepassing zou kunnen zijn. Voel ik mij gestrest? Voel ik dat ik moeilijk om kan gaan met stress? Merk ik dat ik moeilijk in slaap kom? En drink ik inderdaad koffie? Kijk eens of je eerst de inname aan koffie kan verminderen en eventueel een tijdje kan stoppen met koffie.

Anderzijds heeft koffie ook vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat het veel beschermende stoffen en antioxidanten. Er kan dus niet zo zwart wit gezegd worden: koffie is ongezond en past niet in een gezond voedingspatroon thuis. Een gezond voedingspatroon is net zo goed joúw voedingspatroon. Kijk dus welke tips voor jou van toepassing kunnen zijn en implementeer dit 1 voor 1. Zo zie je én wat echt voor je werkt én of dit jouw klacht kan verminderen/jouw gezondheid kan optimaliseren.


Wat zijn dan wat algemene tips die ik jou zou kunnen meegeven op het gebied van orthomoleculaire voedingsleer?

De kleine voedingsstofjes waar ik het hierboven over heb, de moleculen, zitten normaal gesproken in een gezond voedingspatroon. Helaas door ons Westerse leefstijl, stress, vervuiling, de grond die minder rijk is aan voedingsstoffen, topsport en ga zo nog even door, krijgen wij massaal te weinig van deze goede stofjes binnen. Deze stofjes zijn essentieel voor onze lichaamscellen om te functioneren. Het is dus erg belangrijk bewust te zijn van welke tekorten er op de loer liggen. Veel verstoringen in het lichaam zijn te danken aan een tekort van stofjes. Een orthomoleculair therapeut/diëtist kan vaak makkelijker deze tekorten achterhalen aan de hand van het verhaal van die cliënt ofwel (bloed)onderzoeken.

Toch is er een bepaalde basis aan orthomoleculaire voeding, waarvan het altijd aan te raden is voldoende tot je te nemen. Op deze manier zorg je er grotendeels voor dat tekorten worden aangevuld en dat de toevoer van afvalstoffen wordt tegen gegaan. Want hoe meer afvalstoffen in ons lichaam, hoe harder de lever moet gaan werken te ontgiften. Dit kan de lever heel erg goed, maar des te minder belasting des te minder stress, des te voor jouw lichaam. De voedingsmiddelen die orthomoleculair worden aangeraden:

  • Groente

  • Fruit

  • Zeegroente

  • Vis

  • Schelp- en schaaldieren

  • Gevogelte

  • Noten

  • Zaden

 

Wat misschien opvalt aan dit lijstje is dat zuivel, granen, peulvruchten en vlees van zoogdieren er niet tussen staan. Afhankelijk van de persoon in kwestie is het vaak wel of niet aan te raden deze voedingsstoffen te eten. Dit kan afhankelijk zijn van de klachten, maar ook van de voorkeur. Zo kan je calcium heel erg goed halen uit plantaardige bronnen, zoals sesam en cashewnoten, hier is geen zuivel voor nodig. Bij darmklachten kan zuivel erg ontstekingsbevorderend werken en raad ik het ook vaak af zuivel te gebruiken en zeker de niet-volle zuivel producten, die bewerkt zijn.


Suppletie in een orthomoleculair voedingspatroon dienen ter ondersteuning van het voedingspatroon en het aanvullen van de tekorten. Zo zie je in het rijtje vis staan. Maar dit gaat wel over vette vis, die voldoende omega-3 vetzuren bevat. Helaas in ons Westerse maatschappij worden veel vissen gekweekt. Deze vissen krijgen omega-6 voeding, namelijk wat kunstmatige graantjes. Dit zorgt er automatisch voor dat je geen omega-3, maar omega-6 binnen krijgt. En laat die omega-3 nu net zo belangrijk zijn voor ons lichaam door de ontstekingsremmende eigenschappen die deze vetzuren hebben.

In de praktijk zie ik dan ook veel mensen met een omega-3 tekort. In dit geval kan het goed zijn omega-3 bij te suppleren, omdat het simpelweg niet vanuit de voeding voldoende wordt aangevuld.

 

Naast de bovengenoemde voedingsmiddelen, houdt de orthomoleculaire voedingsleer zich niet alleen bezig met voeding, maar heeft een wat meer holistische kijk op de gezondheid. In mijn consultvoering neem ik altijd het stukje stress mee. Als het stressysteem namelijk ‘aan’ staan, betekent dit dat andere systemen minder goed kunnen werken. Hierdoor komt de spijsvertering op een lager pitje te staan, worden geslachtshormonen minder makkelijk aangemaakt, kan de schildklier minder goed gaan werken en zo heeft stress op nog meerdere functies in het lichaam een negatieve uitwerking. Ik kan dan wel een heel gezond voedingspatroon aanleren, maar als stress hoog blijft, dan zijn we aan het dweilen met een kraan open.

 

Waar kan jij concreet NU al mee starten?

Dagelijks zijn er kleine stappen die je kunt zetten om je gezondheid te verbeteren. Hier is een overzicht van wat je per dag kunt doen:

Eiwitten: Zorg ervoor dat je dagelijks ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt. Dit helpt bij het behouden van spiermassa en een gezonde stofwisseling.

Vocht: Drink tussen de 1,5 en 2 liter vocht per dag, waarbij water, kruidentheeën en matige hoeveelheden koffie goede opties zijn. Let op met cafeïne-inname.

Granen: Kies voor 2-3 porties granen per dag, waarbij je kunt variëren tussen glutenhoudende (zoals tarwe in de vorm van zuurdesem) en glutenvrije opties (zoals rijst en quinoa), vooral als je gevoelig bent voor gluten.

Vetten: Eet dagelijks gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado, noten en zaden (omega-9), evenals bronnen van omega-3 en omega-6 zoals vette vis, lijnzaad en walnoten. Gebruik verzadigde vetten met mate om te bakken en braden.

Groenten en Fruit: Streven naar ongeveer 500 gram groenten en 2-3 porties fruit per dag. Kies bij voorkeur fruit met schil en combineer met vet- of eiwitrijke snacks om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Door deze richtlijnen te volgen en te variëren in kleuren en soorten voedsel, werk je actief aan het optimaliseren van je gezondheid. Kleine veranderingen kunnen op lange termijn een groot verschil maken voor je welzijn en energieniveau.

Welke suppletie past hier in de basis nog bij?

Een vitamine D3 past naar mijn mening altijd! Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Waarom nu ook in de zomer? Het lichaam moet nog best wat doen om vitamine D goed op te kunnen nemen vanuit het zonlicht: zodra het zonlicht op de – niet ingesmeerde! – huid komt, wordt er vlak onder de huid vitamine D aangemaakt. Dit gebeurd meestal alleen wanneer minstens ⅔ van je lichaam onbedekt is en niet ingesmeerd met zonnebrand. Vervolgens heeft de huid zo’n 15 minuten nodig om via het zonlicht vitamine D op te kunnen nemen. Daarna is het natuurlijk van belang om je wel goed in te smeren, omdat de zon ook schadelijk voor je huid kan zijn als je er te lang onbeschermd in zit.

 

Dit is best een dingetje. Want hoe vaak zitten we nu 2/3 ontbloot zonder zonnebrand in de zon? Niet erg vaak. Ook kan vitamine D pas opgenomen worden vanaf een zonkracht 3. Ook dit is niet vaak het geval in Nederland. Het is dus van belang te kiezen voor een goed vitamine D supplement, het beste in een capsule met vette inhoud of in olie-vorm, aangezien vitamine D een vetoplosbare vitamine is.


Meer weten over mooie aanvullingen aan suppletie op een gezond voedingspatroon?

Meld je dan gauw aan voor de COMMUNITY!